Hagyományőrző csoport

SzegvárinéA "Kisgyalánért" egyesület asszonykórusa 2000-ben alakult.

Vezetője: Szegvári Józsefné.

 

2000-ben, a Millenniumi zászló átadásának ünnepségére szerveződtünk 16 fővel.

A sikeres szereplésen felbuzdulva úgy éreztük, nem állhatunk meg egyetlen alkalomnál, ezért továbbra is összejártunk énekelni. Élünkre állt az akkor még alsó tagozattal működő helyi iskola vezetője, Szegvári Józsefné.

Felidéztük közösen azokat a dalokat, amelyeket nagyszüleinktől, szüleinktől vagy éppen egymástól tanultunk. Öröm volt újra együtt énekelni azokkal az asszonyokkal, akikkel a termelőszövetkezetben a közös mezei munka során a fáradságot hol egy-egy viccel, anekdotával vagy dalokkal próbáltuk könnyebbé tenni. Heti egy alkalommal azóta is találkozunk és mindig újabb, és újabb dalcsokrokat állítunk össze, hogy aztán azokkal másokat is megörvendeztessünk. Közben igazi csapattá váltunk, s elmondhatjuk, hogy jóban-rosszban kitartunk. „Egy mindenkiért, mindenki egyért!” Ez a ki nem mondott jelszavunk.

Népdalok mellett egyházi dalokat, de rövid színdarabokat, mókás jeleneteket is megtanultunk.

Elsősorban Kisgyalánban léptünk fel helyi közösség előtt, de sok-sok település kórusával, egyesületével is igen jó kapcsolatot alakítottunk ki. A környező falvakban hamar híre ment kórusunknak, ezért meghívtak minket falunapra, vagy más rendezvényre, mi pedig örömmel tettünk eleget a meghívásoknak. A barátság jegyében visszavártuk őket, és több felejthetetlen estét töltöttünk együtt olyan emberekkel, akik szinte barátainkká váltak.

Büszkék vagyunk rá, hogy kétszer is ezüst minősítést kaptunk a KÓTÁ-tól, az

„ El kéne indulni” népzenei vetélkedőn pedig két alkalommal arany minősítésben részesültünk. Más műfajt képviselő kórusokkal együtt Karácsonyi koncertet adtunk Kaposvárott, valamint részt vettünk Hévízen a Bordalfesztiválon.

Tagjaink összetétele közben változott. Néhányan koruk vagy családi problémák miatt már nem járnak közénk, jöttek viszont fiatalabbak, kis –és nagylányok, fiatalasszonyok, akik hamar beilleszkedtek a csoportba.

Állandó támogatónk a helyi önkormányzat képviselőtestülete mellet 2004 óta a Kisgyalánért egyesület, melynek megalapítását éppen mi szorgalmaztuk, remélve, hogy mások is kedvet kapnak valamiféle kulturális tevékenységre, s persze így módunk van arra is, hogy civilszervezetként anyagi eszközökre pályázhassunk.

Az elmúlt évekhez hasonlóan további terveink között szerepel az aktív részvétel a falu életében, legyen szó, hagyományok őrzéséről vagy faluszépítésről.

Elnyert Pályázat

Projektazonosító:
TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1076

Megtekintés

Kisgyalán időjárása

Rackhost - tárhely szolgáltatás Tógazda horgászegyesület